En komplett guide om fönsterputs – Fönsterputsa som ett proffs

fönsterputs av stilig kille

Är du dålig på fönsterputs? Det som gör rengöring av fönster så svårt är att vi alltid förväntar oss perfektion. Du vill helst inte se en enda strimma framför din utsikt över en vacker soluppgång.

Du vill inte heller röra vid all smuts och damm som samlas vid fönsterkarmen.

Det är kanske just för att fönstren är en sådan viktig koppling för oss till livet utanför hemmet att vi inte kan låta bli att lägga våra fingrar mot glaset.

Det första man måste ta itu med är inre fönsterrutor och -ramar. Här hittar vi mycket smuts som samlas från fingertopparna och husdjuren. Oftast fastnar det damm och skräp vid fönsterspringan. Den yttre rutan har oftast väderrelaterad smuts på den.

Hur ska man hitta den perfekta lösningen för rengöring av fönster så att det ser ut som en professionell har gjort det? Det finns flera saker du behöver göra.

Hemmagjord fönsterputs

Det första är att hitta rätt medel för att tvätta dina fönster. Den bästa ingrediensen är helt enkelt vanligt, varmt vatten.

  1. Fyll en sprayflaska med 30 mL varmt, rent vatten.
  2. Tillsätt 2 matskedar vinäger till vattnet.
  3. Blanda väl.
  4. I fall fönstren är oerhört smutsiga så kan du tillsätta några droppar milt diskmedel.
  5. Ha tidningspapper inom räckhåll för att torka fönstren med.

Den bästa metoden för fönsterputsning

Nu när du har alla dina verktyg så kan du sätta på dig handskarna och sätta igång.

Börja med att tvätta dina fönster på en mulen dag. Solljuset som strålar igenom dina fönster bidrar till att skapa fläckar istället för att hjälpa dig få bort dem. Detta beror på att solljuset torkar rengöringslösningen snabbare än du har tid att torka bort den.

Sedan, med hjälp av en frotté handduk, applicera din hemmagjorda fönsterputs på glasytorna.

När du arbetar på insidan av glaset, torka fönstren med en horisontal rörelse. När du arbetar på utsidan av fönstren, se till att jobba vertikalt istället. Detta ger ett fläckfritt utseende.

Med en bunt tidningspapper kan du sedan torka glaset. Detta förhindrar att det blir flammigt och dessutom slösar du inte bort pengar på hushållspapper.

För professionella tips, läs vidare.

Även om många människor putsar sina fönster regelbundet så tar få människor tiden att tvätta fönsterkarmarna.

Börja med utsidan. Använd en ren frotté handduk för att komma åt alla ojämnheter.  Det går även att använda en liten dammsugarborste för att ta bort det mesta av dammet.

När du har rengjort kanten, torka av ramen. Glöm inte den övre kanten av fönsterkarmen samt sidorna och botten.

Om det finns fläckar så kan du använda rengöringslösning för att få bort dem. Var mycket försiktig med att inte skada färgen på väggarna.

Slutligen, se till att du aldrig använder någonting strävt för att rengöra dina fönster eller fönsterkarmar. Detta kommer att orsaka repor i glaset eller på ramarna vilket är svårt att få bort.

För högtsittande fönster är det en bra idé att ringa en professionell fönsterputsare om du inte redan har en stadig stege hemma.

Fönsterputsning är allt annat än roligt att göra. Många av oss letar efter några bra professionella tips som vi har användning av i våra egna hem. I hoppas att vi kunnat hjälpt dig!